Švyturio-Kauno Krepšinio Lyga
Varle.lt Sport Turas Adrelsta Vilterra Vilterra
 
© 2010 Kauno tinklinio mėgėjų lyga
Visos teisės saugomos.
Sukūrė: Netas

Kauniečiai dešimtmečiais kartu su tinkliniu Lietuvos tinkliniui 90-imt

Kauniečiai dešimtmečiais kartu su tinkliniu Lietuvos tinkliniui 90-imt

Spalio mėnesį 13 dieną kauniečiai minės Lietuvos tinklinio 90-ąjį jubiliejų, nes tiek metų prabėgo nuo pirmųjų tarpvalstybinių tinklinio rungtynių įvykusių 1929 metų rugpjūčio 15 d. Kaune, Šančiuose tarp Kauno „Kovo“ ir Rygos lietuvių klubo “Vytis” komandų. Ši data davė pradžią tinklinio vystymuisi Lietuvoje.

Šalies tinklinis perėjo tris laikotarpius: prieškarinį, pokarinį ir Lietuvos nepriklausomybės. Duomenų apie pirmąjį laikotarpį neišliko, tačiau du paskutinieji įrašyti į istoriją. Ją kaupia ir keli kauniečiai.

Vienam iš jų - LTF jubiliejinės šventės organizacinio komiteto nariui, pusę amžiaus ruošusiam tinklinio meistrus Kaunui ir Lietuvai, bei tiek pat laiko teikusiam informaciją šalies dienraščiams, radijai bei televizijai ir sukaupusiam nemažai istorijos apie tinklinį V. J. Kirkliauskui pateikiame keletą klausimų:

-Garbingą jubiliejų Lietuvos tinklinio federacija ruošiasi minėti lapkričio mėnesį. Kodėl kauniečiai švęs atskirai ?

- Vyksime į Vilnių švęsti ir kartu. Suprasdami, kad į minėjimą sostinėje pateks tik nedaugelis kauniečių, tad šventę visiems kauniečiams organizuojame Kaune. Jau kelis ankstesniuosius tinklinio jubiliejus šventėme atskirai ir nepalikome be apdovanojimų daugelio mūsų miesto entuziastų, prisidedančių prie tinklinio vystymo Kaune ir apskrityje. Ir šį kartą atžymėsime geriausius žaidėjus, trenerius, teisėjus, organizatorius ir šiaip aktyvistus.

- Nuo praėjusios šventės prabėgo penkeri metai. Kuo gali pasidžiaugti kaunietiškas tinklinis?

– Pirmiausiai džiaugiamės Kauno tinklinio mėgėjų lyga (prezidentas E. Sliežauskas), kuri šį sezoną minės dešimties metų jubiliejų. Suburtose šešiose lygose rungtyniauja beveik 60 komandų ir ne tik iš Kauno. Lyga susidomėję Alytaus, Marijampolės, Jonavos, Kėdainių, Kazlų Rūdos tinklininkai. Neužleidžia iškovotų tradicijų Lietuvos moterų čempionatuose kauniečių komanda TK “Kaunas”-VDU, kurią treniruoja V. Makauskienė. Kaunietės sėkmingai pasirodo ir Baltijos šalių pirmenybėse. Didžiausią netkėtumą pateikė tinklinio entuziastas D. Baltrušaitis. Po trijų dešimtmečių pertraukos, pernai Kaune, kauniečių žaidėjų pagrindu subūręs vyrų komandą” RIO-Startas”. Pirmas blynas lyg ir neprisvilo. Lietuvos vyrų aukščiausios lygos čempionate kauniečiai pasidalijo 5-6 vieta su Vilniaus Kolegija-“Flamingo volley” ekipa tarp dešimties komandų. O šiemet atsisakius dalyvauti Kauno kolegijos, Klaipėdos universiteto, Raseinių “Norvelitos” ir Vilniaus VGTU komandoms, iškovojo bronzos medalius.

– O kuo džiugina ypač išpopuliarėjęs paplūdimio tinklinis, kurio pradžia irgi Kaune?

- Likimas lėmė būti šio žaidimo pradininku Kaune ir Lietuvoje. Palaikiau ryšį su Kauno sporto mokyklą baigusiu S. Ligeika, kuris su vilniečiu J. Kvedaravičiumi pirmieji išvykę į Pasaulio čempionatą Brazilijoje parvežė ir padovanojo aikštelei žymėti linijas bei kamuolį. Susipažinęs su varžybų taisyklėmis, kartu su J. Palevičiumi ir LKKI doc. V. Jankumi, 1992 metais Kaune, Panemunės paplūdimyje surengėme miesto čempionatą moterims ir vyrams. Ilgai džiugino pergalėmis Lietuvos čempionatuose dalyvavusieji kauniečių duetai, pradžioje - J. Nemanytė-Karalevičienė ir D. Ramoškaitė-Vaitulionienė, o vėliau J. Nemanytė-Karalevičienė ir A. Bakšytė-Jakupkienė,, kol nepasirodė olimpinės vilties pora Ieva Dumbauskaitė (Klaipėda) ir Monika Povilaitytė Kelmė). Olimpiniai vilčiai nepavyko išsipidyti. Pora iširo, nes pastaroji tinklininkė sukūrė šeimą.

– Suaugusiųjų tinklinis įsibėgėjęs rieda. O kaip su pamainos ruošimu?

– Pamaina ruošiama ir pasirodymais moksleiviai džiugina tiek salės, tiek palūdimio tinklinio čempionatuose. Reikia tikėtis, kad džiugins ir ateityje. Jau greit du dešimtmečiai kaip nėra mieste tinklinio mokyklos, bet treneriai nuoširdžiai dirbdami neužleidžia pirmaujančių pozicijų Lietuvoje ir po reformos. Mat, sujungus Tinklino, Gimnastikos, Plaukimo mokyklas, jos virto Kauno centro sporto mokyklos padaliniais. Pernai dar prie trijulės “priklijavo” lengvają atletiką. Dabar šis padalinių kvartetas nauju pavadinimu “Startas”. Prisiminus praeitį visos sporto mokyklos, net krepšinio, išaugo iš tuometinės Kauno kompleksinės sporto mokyklos (dir. S. Šeškevičius) padalinių, o dabar jos vėl sugrąžintos į pradinę būseną. Nuo šių metų reformuotai mokyklai “Startas” konkurenciją ruošiasi sudaryti naujai atidaryta tinklinio akademija RIO (direktorius V. Stankevičius). Pradžioje į jos mokomąsias grupes bus kviečiami tik berniukai. Tikėkime, kad sveika konkurencija bus naudinga ruošiant pamainą mieste.

– Kokia laukia tinklinio ateitis Kaune atžymėjus jubiliejų sekančiame dešimtmetyje?

– Reikia manyti, kad šviesi, nes per paskutinį dešimtmetį mieste susibūrė daug naujų komandų. Visos susidomėjusios KTML aukštame lygyje vykdomomis pirmenybėmis. Pasibaigus rungtynėms į KTML interneto puslapius statistai operatyviai įkelia rungtynių apžvalgas, komentarus, foto, video. Sumaniai lygose atskirtos pradedančiųjų komandos nuo pajėgesnių. Pernai tinklininkai susidomėjo dar nauja - mišrių komandų lyga, kurioje leista žaisti vyrams ir moterims kartu. Neramina tai, kad jau daugiau nei du dešimtmečius Kaune nutrūkusi tinklinio federacijos veikla. Praeityje ji vienijo aktyvistus, koordinavo tinklinio gyvenimą mieste. Kadangi jos nėra retsykiais prie renginių organizavimo prisidedame ir mes, taip vadinama senesnioji gvardija.

– Kas ta senesnioji gvardija?

– Tai tinklinio specialistai, kurie pašventė gyvenimus jo populiarinimui. Tiesa, gretos retėja, tad padeda patirties turintys gyvieji. Aktyviausi - mūsų mokytojas, buvusio Kūno kultūros instituto docentas V. Jankus, Žemės ūkio akademijos dėstytojas, treneris S. Gargasas, Lietuvos moterų rinktinės žaidėja V. Jačėnaitė-Budvytienė, trenerė J. Spulginaitė-Virbickienė. Prisidedame ir mes abu su J. Palevičiumi. Negaliu nepaminėti dabartinių pagalbininkų ruošiant šią šventę. Tai J. Kovaitė-Voronova, E. Sliežauskas, D. Baltrušaitis, V. Stankevičius ir kiti.

– Dėkojame už pokalbį. Linkime gražios šventės ir sėkmingų startų kauniečiams ateinančiame dešimtmetyje. Laukia100-čio jubiliejus.

Pranas Baranauskas

Kirk.jpg

Komentarai

Puslapis peržiūrėtas: 9227